Ayn-ı Ali (Aynalı Ali) – Kıraathane (Manisa)

Arkadaşlar,

Bugünkü lezzet durağımızda Ege’nin güzel ve şirin ili olan Manisa’da olacağız.Şehzadelerin ve sonrasında ünlü Osmanlı padişahların yetiştiği yer olması açısından oldukça tarihi ve kültürü yoğun bir yerdir burası…

Manisa’ya gidip te Ayn-ı Ali kahvesine gitmemek olmaz.

Bu kahvenin isim babası olan Ayn-ı Ali , Fatih ve 2. Bayezit döneminde Manisa’da yaşamış olan bir Bektaşi şeyhidir. Zamanında ve sonraları zaviye ve tekkesi çok itibarlı idi. Ölümünden sonra tekkesinin yanına türbesine gömüldü.Türbesi bugünde bu kahvenin hemen karşısında yer almaktadır ve ziyarete açıktır.

Aynalı Ali(Ayn-i Ali),şapkasının ve paltosunun etrafına aynalar dizmiş. İnsanlara benim varlığımda,”kendi öz benliğinizi seyredin” mesajını vermiş.

Meczup görüntüsü ve yalnız yaşaması insanları güldürmüş,ona deli denilmiş.Gönlü ve kafası dolu olan Aynalı Ali Dede, boş bir mezarlığı ve Manisa’nın kimsesiz sokaklarını kendine mesken seçmiş, günlerini bu kentte dolaşarak geçirmiş.

Tasavvuf edebiyatında, Allah ve Alem ayna olduğu gibi, Alemin ve Allah’ın mahzarı olan < insanı kamil > de bir aynadır.

Başındaki yeşil takkenin etrafı aynalarla çevriliydi.Renk cümbüşü içinde, yamalarla dolu olan cüppesinin eteklerine aynalar ve parlak teneke parçaları yapıştırılmış bir haldeydi.Bu yüzden ismi Aynalı Ali yada Ayn-ı Ali olarak anılmıştır.

Mekanın içine gelince,oldukça otantik ve ruhani bir yerdir.

İçeride bulunan aynalı konsolu oldukça meşhurdur.

İlave olarak mekanda ayrıca yüzlerce obje sizleri bekliyor,kısaca içerisi dergah gibi…

150 yıllık olan mekanımız belkide Türkiye’nin ilk kıraathanesidir.

İçeride bir kütüphanede bulunmaktadır.Kıraathanenin esas anlamı kitap okunan yer olduğunu unutmamakta fayda var bu bağlamda..

Buraya gelipte öncelikli olarak kumda pişen Türk kahvesi içilir,nargileleride oldukça meşhurdur ve Türkiye’nin ilk 10 nargileci arasında yerini almıştır.

Ayrıca 11 bitkinin karışımı olan Sultan çayı tam bir şifacı işi.

Mesir macunundan sonra gelen Manisa’nın ikinci büyük doğal içeçeği,vücud direncine oldukça faydası var,özellikle kış ayları için vazgeçilmez,özel poşet içinde paketlenmiş haldede alıp sonrasında kullanabiliyorsunuz,anlayacağınız modern çağa adapte olunmuş..

İşletmeyi şuan Levent İşanlar işletiyor,ta dededen bu yana dile kolay yaklaşık 150 yıldır..

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Sitedeki yazılar kopyalanamaz !
Gezerek Yiyelim