Assos (Behramkale, Ayvacık, Çanakkale)

Arkadaşlar Merhaba,

Bugünkü gezi rotamızda Çanakkale Assos’ta olacağız.

Assos Çanakkale Ayvacığa bağlı bir yerleşim yeridir.Assos Kentinin kalıntıları Behramkale köyü ile iç içe geçmiş bir durumdadır.Behram adı Bizans egemenliği zamanında o yöreyi yönetmiş olan Makhram adlı bir komutanın adından geldiği rivayet edilir.Antik Kent sönmüş bir volkanın denize bakan yamacında yer almaktadır ve yaklaşık 238mt yüksekliktedir.

M.Ö. 2000 yıllarında bölgenin yerlisi Lelegler tarafından kurulan bu Antik Kent, M.Ö. 8.yy Midilli Adasın’dan gelen İonlar tarafından ele geçirilmiştir.Ünlü filozof Aristo M.Ö. 348 yılında ilk felsefe okulunu burada bizzat kurmuştur. Tepede M.Ö. 6.yy kurulan ünlü Athena Tapınağı kentin en değerli kalıntılarından olmuştur her zaman.Kenti kuşatan surlar antik çağdan günümüze kadar çok iyi korunmuş örneklerdendir.Assos’un günümüze ulaşan kalıntılarından biri de liman olup, bu küçük limanın mendireği ve rıhtımı halen günümüzdede kullanılmaktadır.

Athena Tapınağı  Assos’un en önemli eseri, Akropolün en yüksek düzlüğünde M.Ö.530 tarihlerinde inşa edilen Athena Tapınağı’dır. Yapı mimarlık tarihi açısından oldukça önemlidir. Önce Anadolu’daki ilk ve tek Arkaik Çağ Dor Mimari örneğidir. Athena Tapınağı çevresinde yapılan çalışmalarda tapınağı çevreleyen ve onu orta avlu gibi kullanan bir dizi konutun varlığı ortaya çıkarılmıştır. MS 6.yy’a ait tek katlı bu konutlar kentin küçüldüğü ve artan korsan saldırıları nedeni ile surlar içine çekilip bir iç kale gibi savunmaya hazırladığı bir dönemi bizlere anlatır.

Tiyatro ve Nekropol (Ölüler Şehri),Antik Liman ve 1.Murat Çamii diğer görülmesi gereken yerlerdendir.

Camii onarımdan geçmiş fakat iç kısmında muhtemel olması gereken işlemeler maalesef beyaz badana ile örtülmüş.

Bu müthiş Antik Kenti mutlaka görmenizi dilerim,havanın açık olduğu günlerde Midilli Adası çok güzel görülüyor buralarda.

Selamlar

 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Sitedeki yazılar kopyalanamaz !
Gezerek Yiyelim