Germiyan Konağı (Kütahya)

Merhabalar,

Bugünkü lezzet durağımızda Kütahya’da olacağız.Kütahya çinileri ile ünlü olmuş bir ilimiz.Eski gelenek ve göreneklerin hala canlı tutulup yaşatıldığı güzel eski bir yerleşim bölgemiz ayrıca..Özellikle yeni doğmuş çocukların kırklanması tamamen bir görsel şölen havasında ve şaşasında geçer,denk gelirse kaçırmayın derim.

Kütahya’da Germiyan Sokağı adında eski evlerin restore edilmiş olduğu bir meşhur bir caddesi vardır.Bu sokak içinde Germiyan Konağı adında birde konak bulunur. Germiyan Konağı Anadolu ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Giriş katında taşlık denilen genişçe bir alan; hemen yine giriş katında eskiden kiler olarak kullanılmış odalar, bugün  mutfak olarak hizmet veriyor. Bir üst katta ise eskiden günlük kullanıma hizmet eden odalar mevcut.Müşteriler için otantik olarak yeniden dizayn edilmiş yemek salonlarına dönüştürülmüşler.Burada izole bir şekilde ailece yemek yiyebiliyorsunuz.

Germiyan Konağı; Osmanlı devrinde şehzadelerin eğitim yeri olarak yıllarca kullanılmış. Böylesi tarihî bir yerde tabii ki Kütahya’nın en lezzetli yöresel yemeklerini bulabilirsiniz.

Kütahya’nın yemek kültürü bir hayli geniş ve gelişmiştir.Osmanlı esintileride mevcuttur. Sıkıcık Çorbası,Sarma ve Tirit Yemeği bunlardan en meşhur olanları.Sıkıcık Çorbası’nın içinde bulgurdan yapılmış büyük büyük köfteler var,ayrıca çorbanın içinde tarhana, un ve çeşitli baharat bulunuyor. Çorba isteğe göre üzerine Sarmısaklı Yoğurtlu servis ediliyor. Oldukça lezzetli ve hafif bir çorba… Elde sıkılıp yuvarlandığı için sıkıcık ismi verilmiş.Tirit yemeği de oldukça lezzetli ve hafif bir yemek. İsteğe göre Tavuk veya Dana Eti/Kuzu Eti ile servis ediliyor. El ile açılmış yufkalar yuvarlak yuvarlak dolambaçlı bir hal aldıktan sonra yanyana dizilip, büyük tepsilerce fırına veriliyor. Yufkalar çıtır çıtır olunca fırından çıkarılıyor ve daha sonra da üzerine hazırladıkları tavukları ve tavuk suyunu döküp servis ediyorlar. İçecek olarakta yanına ev yapımı yayık ayran isteyebilirsiniz.En sonunda meşhur incir tatlısınıda deneyebilirsiniz, size kalmış.

Fiyatların makul olduğunu belirteyim.Eski bir Osmanlı Köşkünde eski tarz yemek yeme deneyimini burada yaşabilirsiniz.

Afiyet olsun..

Selamlar

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Sitedeki yazılar kopyalanamaz !
Gezerek Yiyelim