Hasan Kolcuoğlu Adana Kebap (Adana)

Arkadaşlar merhaba,

Bu hafta lezzet durağımızda Çukurova’nın gözbebeği olan Adana ilimizde olacağız.

Adana malumunuz kebap memleketi ve Adana Kebabı ile meşhur bölgemiz.

Adana’da Kebabı iyi yapan çok yer mevcut,bugün bunlardan meşhur bir tanesi olan Kolcuoğlu Kebabı sizlerle paylaşıyor olacağım.

Adanalıların ortak sloganları şudur “Adana Kebabını en iyi Adanalılar yapar”..

Babadan oğula geleneğinin en iyi örneklerinden biri olan Kolcuoğlu’nun geçmişi yaklaşık 103 yıl önceye dayanıyor,yanlış duymadınız,dile kolay 1 asırı devirmişler.

Kurucusunun ismini yaşatan bu yer esasında Hasan Kolcuoğludur.

(İlk kurucuları Şaban ve Yusuf Beyler;amca çocukları.

Hasan Şaban Beyin oğlu,İlk isimleri Seyhan Kebapçılık,Kolcuoğlu sonradan geliyor)

2003 yılında vefat eden Hasan Kolcuoğlunun 3 oğlu,Necati,Tarkan ve Sebahattin beyler Bugün sayıları 15i aşmış şubeleri idare ediyorlar.

Metrelik kebabında mucidi olan bu işletme Akhisar Köfteci Ramiz gibi ülke geneline hızla yayılmaktadır ve Köfteci Ramiz gibi tadından ödün vermeden,önemli olanda bu zaten.

Metrelik kebabın hikayeside şöyle kısaca anlatayım,70’li yıllarda ünlü bir gazeteci bayan dükkana 4 kişi ile gelir ve aynı şişte 5 kişilik kebap ister,herhalde işleri acil olduğundan,bunu Hasan Usta bu zamanda tam yapamamış fakat aklında kalmış,1974  uygulama oldukça başarılı olmuş.

Kebap’ın yanında ev yapımı şalgam iyi gider,ardından tatlı,meyva ve Türk kahvesi çok iyi olur.Şalgam özellikle çok başarılı.Kebabın etleri Adana’dan ve süt kuzular.

Fiyatlar iyi bir kebap için değer. 1 porsiyon: 18TL, 1lt şalgam:10TL

Adres: 8291/2 Sok. Numara:1/c B Blok. Triplex Hasan Kololcuoglu Restaurant Atasehir mah. Karsıyaka / Izmir (şimdi Kapandı)

Telefon: +90 (0232) 324 61 00

Rezervasyon: +90 (0232) 324 61 61

Kebabın Tarihçesi

Kebap, sözcük kökeni olarak Arapça `dan geliyor. Köz, ateş ve et kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkıyor.

Lahmacun ise yine Arapça kökenli bir sözcük olup, et ve hamur sözcüklerinin birleşimiyle ortaya çıkıyor.

16.yy nehir gemiciliğinin Dicle ve Fırat’ta en önemli olduğu dönemler,ticaret  bu bölgede kayıklar üstünde yapılıyor ve en güzel tekneler Birecik’te Halep’li Ustalar tarafından yapılıyor.Ustalar kültürlerinide buraya getiriyorlar,kebabıda tabiki,sonrasında yetişen ustalar bu işi Adana ve Urfa’da ilerletiyorlar.

Aslı Halep’ten gelen, Birecik’te gelişen ve daha sonra Adana’ya yerleşen kebap kültürünün ülkemizdeki yayılma noktasının Birecik olduğu bilinmelidir.

Fakat gelişimi Adana’da /Urfa’da devam etmektedir.

Afiyet olsun.

Selamlar,

İlker Tolunay

 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Sitedeki yazılar kopyalanamaz !
Gezerek Yiyelim