Namlı Kuyu Kebap (Tire, İzmir)

Merhabalar,

Bu yazımda lezzet durağımızı Ege’nin ve İzmir’in diğer şirin ilçesi yeşil Tire’den seçtim.

İki yazımızda Ödemiş Köftesinden bahsetmiştim,Tireli arkadaşlar alınmasın, bu yuzden bu hafta Tire lokantası seçmiş bulunuyorum,her iki ilçe arasında yıllardır her konuda tatlı bir rekabet soz konusudur,yemek işide bu işe dahildir.

Neyse lafı fazla uzatmayalım,bugünkü lezzet durağımız Tire’de ünlü sabah kahvaltısı olan tandır; mekanın adı Namlı Kuyu Kebap,yanlış duymadınız sabah kahvaltısında tandır,bu iş sadece Tire’ye özel olduğunu özellikle belirtmekte fayda var.Eskiden beri ziraat işleri yoğun olan Tireliler, sabahları doyurucu birşeyler atıştırıp akşama kadar tarla bağ bahçede çalışırlarmış,bu süre zarfında bu meşhur tandır onları uzun sure tok tutarmış.

Tandırcımızın diğer lakabı Taktak kebabıdır,kuyudan çıkmış etleri tahta ustunde ” tak tak ” keserek servise hazırladığından bu isme layık gorulmustur,ayrıca Babaoğlu adı ilede ilçede anılır.

1972 yılında kurulmuş olan bu salaş lokantamızda ayrıca kuyu kebaptan önce meşhur pirinç çorbası içilir,az bile isteseniz çok büyük bir dolu kase içinde pirinç çorbanız gelir.

Kuyudan çıkmış etler camekanda teşhir edilirken yağları bu çorbanın içine akar akar durur.Lezzeti bu yağdan olduğu şüphe goturmez.

Kebap işi burada 80 yıllık bir geçmişe sahiptir ve bir Tatar geleneği olduğunu unutmamakta fayda vardır.Kuzular yoresel ,ayrıca Isparta,Afyon tarafından özenle secilip getirtilir.Tandırı sabah yiyen akşama kadar açıkmaz,(ben kendimde test ettim,gerçekten akşama kadar acıkmıyorsunuz),sabah sabah alışık olmayanlara biraz ağırda gelebilir,fakat gerçekten çok lezzetlidir.Sabahın erken saatinde 4:30 gibi başlayan servis öğleye doğru sonlanır.

Öğleden sonra bulmak oldukça zordur.

Ramazan aylarında tandır öğlen çıkar,iftara paketlenir ve Tire’liler bu zamanda kuyruklar oluştururlar.

Afiyet olsun..

Adres: Gümüşpala cad. Hasır Pazarı sokak No: 16 – Tire, eskiden burası yorgan pazarıydı 🙂 Mekan ana caddeye arasındaki bir sokakta oldukça salaş gorunumlu fakat bir o kadar lezzet dolu mekan, fiyatlar: Porsiyon: 15TL

Tel: (0232) 512 01 16

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Sitedeki yazılar kopyalanamaz !
Gezerek Yiyelim