Cumhuriyet Lokantası (Edremit, Balıkesir)

Merhabalar;

Bugünkü rotamız Ege’nin bir diğer şirin bir ilçesi olan Edremit.

Edremit bidiğiniz üzere Balıkesir’in bir kazası ve Akçay gibi güzel yazlık bir sahil beldesine sahip turistik bir bölgemiz.

Buradaki lezzet durağımızın ismi Cumhuriyet Lokantası,adı üstünde Cumhuriyet’le yaşıt bir mekan,1923 kuruluş tarihli,İşletme Edremit’in köklü kuruluşlarından,ilk mekanları istimlaka kurban gidiyor,sonrasında ikinci mekanları olan Edremit’in ilk Belediye Binası altında 54 yıldır hizmet veriyorlar,kurucusu Hüsnü Birge ve Ali Sezer.

Ali Bey Yunanistan’ın Sezer kasabasından göç edenlerden ve lokantanın ilk ismi Ali Usta’nın Yeri,esasında ilk kurulduğunda lokanta değil meyhane olarak kurulmuş mekanımız,sonrasında burada Atatürk’ün yemek yediği rivayet edilir ve Atamız isminin Cumhuriyet olarak değiştirmelerini salık ettiği söylenir.

1965 yılından günümüze işletmeyi Mehmet Ali Gökaslan işletiyor,Mehmet Ali Bey,Hüsnü Bey’in oğlu Muzaffer Bey’in kayınbiraderi,kendisi 8 yaşından beri mekanda olan işine aşık bir zat,annesinin vefatı hariç hiç tatil yapmadığı söyleniyor.

Aslında Meyhane olan mekan 1987’den sonra içki servisini kaldırmış ve tam bir aile lokantasına dönüşmüştür.Yemekler Türk ve Osmanlı Mutfağı ağırlıklıdır.

En kidemli garsonu 40 yıllık şef garson Deniz Bey’dir.En son işe başlamış garson ise en azından 15 yıllık.Tam bir takım çalışması örneği…

Menümüze gelirsek,kuzu tandır,incik,kadınbudu köfte,güvec,sarma ve döneri en rağbet görenleri.Benim favorim tandır ve kuzu incik ve de kaymaklı lor tatlısı.

Yemeklerde halis sızma zeytinyağı ve yöresel tereyağlar kullanılıyor,sızma zeytinyağını bile yıllardır aynı yerden alıyorlar.

(Sabit Ertür,Midas sızma yağları,bölgenin,hatta Türkiye’nin en iyilerindendir).

Etler ise Balıkesir’in kıvırcık cinsi koyunlarından yıllardır aynı kasaptan alınıyor,et gram kokmuyor,yapımında ise ustalık buram buram kokmakta.

Kısaca yemekler çok lezzetli,bu tip lokantaların sayısı ülkemizde çok ama çok azaldı,buralara gidip bu mekanları yaşatmak gerekli.

Sabahları saat 6:00 gibi çorba ile servis başlıyor,kelle paçasının çok meşhur olduğunu ayrıca belirteyim,akşam 20:00’ye kadar servis devam ediyor,fiyatlar oldukça makul,et yemekleri 15TL civarında,lokanta pazar günleri kapalı,Edremit’te kime sorsanız yerini size kolayca gosterebilir.

Afiyet olsun..

Adres: İnönü Caddesi No:19 Edremit – BALIKESİR

Tel: (0266) 373 10 76

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Sitedeki yazılar kopyalanamaz !
Gezerek Yiyelim