Aşçı Bacaksız (Afyon)

AŞÇI BACAKSIZ-AFYON

Arkadaşlar merhaba,

Bugünkü lezzet durağımızda Afyon’dayız.

Afyon İç Anadolu’nun ortak geçiş guzergahında bulunan termal suları ve  yemekleri&tatlıları  ile ünlü güzel ve şirin bir ilimiz.

Rotamızı bu guzel ilimizdeki tarihi bir lokantaya çeviriyoruz,

ismi Aşçı Bacaksız,kuruluşu 1881 yılına denk gelmekte,dile kolay 1.5 asırlık mekandan bahsediyoruz.Şuan 4. nesilden Ahmet Madenci mekanı işletiyor, oğlu Kadir’de yerine yetişiyor,ailede erkek isimleri Ahmet ve Kadir üstüne kurulu,babadan oğula bu şekilde ilerlemekte.Mekanı ilk kuran ise 1881 yılında Yağcıoğlu Mustafa imiş,oğlu Ahmet 1881 yılında doğmuş ve boyu çok kısa olduğundan lakabı aşçı bacaksız olarak kalmış.Mekanda tek bir ürün var oda kuzu tandır.Ahmet usta eski kasap olduğundan kuzuları kendisi seçiyor ve kesiyor.Genelde koyun eti kokar,Ahmet usta kokmaması için hem hayvanı genç alıyor hemde pişirme teknikleriyle bu olayın önüne geçiyor,etlerin tencereye dizilme düzeni bile bu koku olayına etki edermiş.

Rahmetli babası Kadir usta mekana selamsız girene,yağsız et isteyene ve 1.5 porsiyon isteyene kesinlikle et vermezmiş,benimde etin yağ kısımlarımı ayırdığımı goren oğul Ahmet bu konuyu bana hatırlatıyor:)

Tandıra gelince gerçekten çok güzel,et kendi yağıyla 8-10 saat kısık ateşte pişirilerek yapılıyor,pide üstüne servis edilmekte,yanında bir çüçük soğanda geliyor..

Servis saat 10:00 gibi başlıyor ve öğleden sonraya genelde kalmıyor.

Mekanın sandalye ve masalarıda oldukça ilginç;en az 100 yıllık,en yeni olanı 1938 yılında alınmış.

Afyon Uzun çarşı sonunda bulunan  bu küçük salaş mekanı mutlaka deneyin derim,yemek sonrası kadayıf tatlısıda denenilebilir,ama ben Afyon’da manda kaymaklı kabak tatlısını tercih ediyorum.

Afiyet olsun.

Porsiyon fiyatı: 10TL

Tel: 0.272.215 20 97-Afyon

Adres: Saraçlar Çarşısı No:6 -Afyon

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Sitedeki yazılar kopyalanamaz !
Gezerek Yiyelim