Gül Cemal (Manisa)

Merhaba,

Bugünkü lezzet durağımızda Şehzadeler Kenti olan Manisa’da olacağız.

Adını Magnetler’den alan şehrin ilk ismi Magnesium olmuş.Spil dağının eteklerine kurulan bu kente Spilos Magnesium denmiş ve Aydın il sınırları içinde bulunan diğer Magnesium şehrinden ayırt edilmiş.

Türkiye’de ilk çevreci hareketin sahibi olan Manisa Tarzan’ınında senelerce kaldığı bu bölge efsanelerin ana kaynağı olmuş hep.

Kökeni bu kadar eski olunca yemek kültürüde oldukça etkileyici bu bölgede.

Osmanlı himayesine girdikten sonra bölgeye Halep’ten yerleşenler olmuş ve ilk Manisa Kebabı bu tarihlerde İbrahim Usta tarafından yapılmış.

Dana kuzu karışımı kıyma şişlere sarılmış,kömür ateşinde kebap olarak asırlardır tüketilmiş.Günümüzde Manisa’da bu işi devam ettiren esnaf lokantaları mevcut,ben bugün bunlardan bu işi en iyi yapan birisi olan Gül Cemal’i anlatıyor olacağım.

Cemal Yansiler bu işi 1957 yılından beri yapıyor ve artık oğlu olan Nuri Bey’e devretmiş.Özel pide üstüne kömür ateşinde pişmiş köfteler konuluyor ve üstüne tereyağı dökülüyor;Sumak,domates,biber,soğan olmazsa olmazlardan.

Servisi eski kalaylı tabaklarda sade ve yoğurtlu olarak yapılmakta..Birlikte ev yapımı ayranlarını tadmanızı öneririm.Oldukça lezzetli olan bu köftenin maalesef porsiyonları oldukça küçük,1 porsiyonla doymak genelde zor,benden hatırlatması..

Üstüne tatlı alternatifleride oldukça cazip..

Fiyatlar esnaf lokantası türünden,oldukça hesaplı.

Afiyet olsun..

Adres: 1. Anafartalar Mh., 1603. Sokak (Banka Sk.) No:1, 45020 Manisa

Telefon:(0236) 231 5342

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Sitedeki yazılar kopyalanamaz !
Gezerek Yiyelim