Salcıoğlu Pide (Alaşehir, Manisa)

Arkadaşlar merhaba,

Bugün memleketim olan Manisa Alaşehir’den bir mekanı anlatıyor olacağım.

Alaşehir tarihi bir şehir olarak Bergama Krallığı zamanında ikinci Attalos zamanında kurulmuş olup ilk ismi Philadelphia idi.

Şuan hali hazırda ABD şehirlerinden/eyaletlerinden birisinin adı olan Philadelphianın ismi Türkçede, ‘kardeş sevgisi’ anlamına gelir.

MÖ 159 yılından başlayarak Bergama Krallığı’nın yönetimine geçen II. Attalos, kurduğu şehirlerle ve kültüre verdiği destekle ün yapmıştır.

Turizm şehri Antalya da II. Attalos tarafından kurulmuştur.

Attalos kendisinden önceki kral olan ağabeyi Eumenes’i çok seviyordu.

II. Attalos bu sebepten “kardeşini seven” diye çevrilebilen “Philadelphus” lakabıyla bilinirdi. Philadelphia şehrinin madeni paraları da birbirine tıpatıp benzeyen bu iki kardeşin görüntüsünü taşır. Onların birbirlerine duydukları kardeş sevgisi de yeni kurulmuş olan şehrin adında ifadesini bulmuştur.

Hem tarihi,hem sultaniye üzümleri vede Sarıkız madensuyu ile ünlü olan bu ilçemizin bugün bir başka özelliğinden bahsediyor olacağım.

(Bugün sultaniye üzümünün yaklaşık %80 bu bölgede üretilir,iç ve dış piyasa yaş/kuru olarak sunulur.Salihli-Alaşehir-Sarıgöl-Buldan guzergahı bir yeşil denizi andırmaktadır)

Pide deyince herkesin aklına Aydın-Nazilli veya Karadeniz Bölgesi’nin ünlü pideleri gelir,oysa Alaşehir ve çevresi(Kula-Salihli-Sarıgöl) pide kültürü ile bu şehirlerden geri kalmaz hatta bir adım öndedir,fakat tanıtımı olmadığından sadece yöresel olarak kalmıştır,yani kısacası yerlisi tarafından bilinir.

Salcıoğlu pide salonu Alaşehir’de var olan pide salonlarının en köklü olanlarından bir tanesidir,

(yaklaşık 60 senelik )diğerlerini sonraki yazılarımda anlatıyor olacağım.

Rahmetli Sabri Usta (Lakabı Okkalı) ilk işe fırıncı olarak başlamış sonraları işe pideci olarak devam etmiş,bugün oğlu Ömer bu işe kaldıkları yerden devam ettirmekte,fakat bundan sonra yetişen ustalar olur mu bunu zaman gösteriyor olacak.

Pide çeşitleri olarak en meşhuru kesikli pidedir,sütün kesilmesinden yapılan fakat lordan farklı olan bu peynir çeşidi oldukça lezzetlidir.Günümüzde bunu yapan kişi sayısıda oldukça azalmış bir durumdadır.Bu pide uzun ince olarak yapılır,takribi 1mt uzunluğu 1 porsiyona karşılık gelir,sıcak sıcak kara fırından çıkan ürün tereyağı ile guzelce yağlanır ve domates/biber /ayran ile birlikte servis edilir.

Kıymalı pidede ardından yenilecek guzel pide çeşitlerindendir.

Ama esas olan en sona kalırki ismi tahinli pidedir.Dairesel şekilde yapılan bu pidenin üstüne diğer bölgelerde olduğu gibi toz şeker dökülmez,gerçek tadı veren pudra şekeri kullanılır.Pudra şekeri şekerin en doğal halidir.Bu tadı unutamayacaksınız.

Fiyatlara gelince, gerçekten çok uygun,hesabı öderken şaşırabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Adres:Sakarya Mah.Sekine Evren Cad No 108

Tel:+90 236 653 1592

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Sitedeki yazılar kopyalanamaz !
Gezerek Yiyelim