Kebapçı Kadir (Isparta)

Selamlar;bu hafta lezzet duragımızı Isparta’dan seçtim.

İsmi Kebapçı Kadir,Türkiye’nin en eski iki kebapçısı vardır,herkesin aklına İstanbul’daki kebapçılar gelsede yanlış bilgidir,ikiside ne hikmetse Göller Yöresi’nin şirin ili Isparta’dadır,fakat yöre haricinde pek bilinmez,birisi Hacıbenlioğlu Kebap-1833,ikincisi Kebapçı Kadir-1851,yanlış duymadınız dile kolay 1.5 asırlık zaman dilimine gelmişler,hatta geçmişler..

Kurumsal Türk şirketlerin en eskisinin 50-60 yıllık mazisini göz önüne alırsakda ayakta durmak için oldukça uzun bir zaman dilimi,özellikle Türkiye gibi krizin ne zaman çıkacağı belli olmayan bir ülkede…

Lokantanın geçmişine kısaca bakarsak;ilk açıldığında Hafız dede günde 4 oğlağı öğlege kadar satarmış,müşteriler yerde sedirde oturarak yemek yerlermiş,ikinci kuşak oğlu Siyasi Osman geçmiş,kendisi adındanda anlaşılacağı üzere Demirel’den sonra Isparta’nın en tanınmış siyasetçisi olmuştur.

3.Kuşakta ise Kadir Açıkalın işe koyulmuş ve bugünkü ismini vermiş.

Kebapçı Kadir şuan 4.kuşak Hüseyin Bey tarafından işletiliyor,Vali Konağı arkasında gayet guzel bir mekandalar,Büyük Isparta Oteli Önü, 1990 yıllarında küçük bir mekanda işletiliyordu,1996’dan sonra yeni yerlerine geçmiş oldular.

Doksanlı yıllarda Isparta’da staj yaparken tanıştığım bu mekanın en ünlü yemeği erkeç kaburgası,kabune pilavı ve üzüm hoşafıdır.

Isparta’da hadım edilmiş oğlağa erkeç denilir, keçi gibi kesinlikle kokmaz,eti lezzetli ve yumuşak olur,bu yüzden tercih edilir.

Bölge dağlık ve sulak olduğundan hayvancılık,özellikle oğlak yetiştiriciliği çok gelişmiştir,oğlak çok olduğundan fiyatıda oldukça makuldür.

Ayrıca yörük kültüründe oğlağın büyük önemi vardır ve Akdeniz Bölgesi coğrafyasında yörük çoktur,hernekadar günümüzde fazla kalmadı isede..

Fiyatlar et yemeği olduğundan orta şekerli,bu kalite için değer..

Tatlı olarak yöresel olan Çakal helvasını ve Tosmankara helvasını (içinde extra şeker ve yağ yok;pekmez,ceviz,un karışımı)tatmanızı öneririm.

Ben özellikle Çakal Helvasını çok tuttum.

(içinde extra yağ ve şeker yok,haşhaş tohumu,pekmez,ceviz,un karışımı)

Bu tatlılarında 150 yıllık olduğunu unutmayalım.Hediyelik olarakta sunumları mevcut..

Afiyet olsun..

Adres: Ulu Cami Yanı ,Valilik Arkası Kebapçılar Arastası No:8
Telefon: (0246) 218 24 60
Telefon: (0246) 212 17 71
E-Posta: info@kebapcikadir.com.tr

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Sitedeki yazılar kopyalanamaz !
Gezerek Yiyelim